Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ossi Runne (1927–2020)

 

Karelia-puhallinorkesterin kunniakapellimestari musiikkineuvos Ossi Runne kuoli 5. marraskuuta 2020 pitkällisen sairauden jälkeen. Hän oli tullut Karelian kapellimestariksi vuonna 1986, ja johti orkesteria vuoteen 2003 asti.

 

Vuonna 1927 syntynyt Ossi Runne aloitti musiikkiopintonsa Viipurin musiikkiopistossa Onni Suhosen viuluoppilaana. Talvisodan syttyessä perheen evakkotaival toi Ossin Helsinkiin, jossa hän ryhtyi 13-vuotiaana soitto-oppilaaksi Suomen Valkoisen Kaartin soittokunnassa. Samalla hänen instrument-tinsa vaihtui trumpettiin. Varsinainen ammattimuusikon ura alkoi sotavuosien jälkeen Ossi Aallon orkesterissa, ja jatkui sen jälkeen trumpetistina ja kapellimestarina monissa kokoonpanoissa. Vuonna 1957 Runne siirtyi Musiikki Fazerin levy-tuotannon palvelukseen ja vuonna 1965 kapellimestariksi Yleisradioon. Viimeksi mainitussa tehtävässä hän tuli koko Suomen ja Euroopan tuntemaksi Eurovision laulukilpailujen kapel-limestarina.

 

Ossi Runne aloitti Karelia-puhallinorkesterin kapellimestarina viimeisinä vuosinaan työssään Yleisradiossa. Hänen aikanaan Karelian kokoonpano kasvoi ja sen ohjelmisto sai selkeästi viihteellisemmän leiman. Pitkän muusikonuransa ansioista Ossilla oli paljon kontakteja Suomen musiikkimaailman kärkinimiin, minkä ansiosta Karelian solisteiksi saatiin monia nimekkäitä laulusolisteja. Orkesteri sai tunnettuutta ja esiintymistilaisuuksia myös maineikkaan kapel-limestarinsa ansioista.

 

Runnen aikana Karelia teki useita radionauhoituksia ja levytyksiä sekä konserttimatkoja USA:han, Espanjaan ja Unkariin. Ossi Runne oli myös mukana muodostamassa Kareliasta reserviläis-soittokuntaa, jonka nimeksi tuli Päämajan soittokunta, ja toimi sen ensimmäisenä kapellimestarina. Päämajan soittokunta teki muun muassa yhteistyössä Sotilasmusiikkikillan kanssa televisio-ohjelman ”Kaartin muistoja”, joka perustui Ossi Runnen omiin muistoihin Suomen Valkoisen Kaartin soittokunnassa.

 

Karelian johtajana Ossi Runne oli pidetty ja arvostettu kapellimestari. Hänessä löytyi yhtä lailla viipurilaispojan karjalaisuutta ja maailmanmiehen kosmopoliittisuutta. Ossi luotsasi orkesteria ammattimaisella auktoriteetilla, ja sai sen monet kerrat yltämään omat rajansa. Silti hän oli hauska seuramies, jolta löytyi kasku moneen tilanteeseen, ja suhtautui soittajiin asiallisen toverillisesti.

 

Karelia-puhallinorkesterin muusikot surevat entisen kapellimestarinsa poismenoa ja ottavat osaa omaisten suruun.

 

 


 

Karelia-puhallinorkesterin toiminta ja esiintymiset on keskeytetty toistaiseksi viranomaisten epidemiasuositusten mukaisesti.

 

Karelia-puhallinorkesteri on täysikokoinen vakiokokoonpanolla toimiva puhallinorkesteri. Orkesterin jäsenet ovat joko ammattimuusikoita tai muutoin harrastuksessaan edistyneitä soittajia. Alun perin puhallinorkesterin nimi oli Pääkaupungin Karjalaisten Soittokunta ja se perustettiin vuonna 1945. Orkesterin kotipaikkana on Karjalatalo Käpylässä, Helsingissä, ja sen kapellimestarina toimii Heino Koistinen.
 
Orkesterin laajaan ohjelmistoon kuuluvat perinteinen puhallinorkesterimusiikki, juhla- ja konserttimusiikki sekä tanssi- ja viihdemusiikki ikivihreineen. Orkesterilla on hyvät valmiudet täyttää vaativankin yleisön ja tilaajan toiveet. Tarvittaessa orkesteri voi myös auttaa tilaisuuden ohjelmiston suunnittelussa ja esiintyä esimerkiksi laulusolistin kanssa.
 

Tule soittajaksi Kareliaan!

Karelia-puhallinorkesteri etsii riveihinsä uusia soittajia. Mikäli olet innostunut ja esiintymishaluinen puu- tai vaskipuhaltimen tai lyömäsoitinten taitaja, saatat olla juuri se henkilö, jota haemme!

Lue lisää